Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


<<      ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. >>
Όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους. Η συμμετοχή τους στην προσπάθεια αναγνώρισης και αποφυγής  κινδύνων βοηθά τα παιδιά στο να αποκωδικοποιούν όλα όσα μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο. Τα παρακάτω αφορούν στο να ενημερωθούν οι γονείς για την πρόληψη περιβαλλοντικών κινδύνων και ατυχημάτων στο σπίτι . Καταγράψτε σε χαρτί τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και εκπαιδέψτε τα( παίζοντας )  να μπορούν να τηλεφωνήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και αναζητήστε στις παρακάτω σημειώσεις το δικό σας επίπεδο ασφαλείας στο σπιτικό σας.
ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ : 166
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ : 2107793777
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ :199
Σύμφωνα με τον παιδοχειρουργό Γιώργο Κοφίνα  , τον παιδίατρο Νίκο Περσιάνη και άρθρο του all4mama : Σήμερα τα ατυχήματα είναι η κυριότερη παιδική ασθένεια. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους στις αναπτυγμένες χώρες με ποσοστό 50% και ακολουθούν τα κακοήθη νοσήματα και οι συγγενείς ανωμαλίες. Οι πτώσεις, οι δηλητηριάσεις, τα εγκαύματα, οι πνιγμοί και τα τροχαία ατυχήματα απειλούν την υγεία και τη ζωή των μικρών παιδιών. Και είναι ειδικά το σπίτι, ο χώρος που κατασκευάζεται με τόση φροντίδα και επιμέλεια για να είναι ασφαλής για την οικογένεια που αποδεικνύεται τελικά γεμάτος παγίδες, εξαιρετικά επικίνδυνος για τα παιδιά.
Τι πρέπει να προσέξετε γενικά:
1.Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του για πολύ χρόνο. Όσο και να είστε απασχολημένοι θα πρέπει να ξέρετε πού βρίσκετε το παιδί σας και τι κάνει. Να προσέχετε ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας που είστε κουρασμένοι.
2. Ελέγξτε όλα τα ηλεκτρικά σας καλώδια και αν έχουν ξεφτίσει ή σκιστεί να τα αντικαταστήσετε αμέσως. .• Μην αφήνετε εκτεθειμένα καλώδια και μη τα περνάτε κάτω από ανοίγματα πόρτων ή κάτω από χαλιά.
3. Μάθετε στο παιδί σας πως τα διάφορα θερμαντικά σώματα καίνε όταν τα αγγίζει. Καλύψτε τα με πετσέτες αν δεν έχετε καλύμματα και αν είναι ανάγκη κρύψτε τα πίσω από έπιπλα.
4. Ασφαλίστε όλα τα παράθυρα με μπάρες ή πόρτες ασφαλείας, ανάλογα με το σχέδιο. Μην αφήνετε έπιπλα κοντά στο παράθυρο διότι το παιδί μπορεί να σκαρφαλώσει, να το ανοίξει και να σκύψει έξω.
5. Κολλήστε μεμβράνες ασφαλείας στα μεγάλα τζάμια ώστε να μην τις βλέπει το παιδί σας και να μην πέφτει επάνω τους.
6. Αν έχετε δάπεδα που γλιστρούν, φροντίστε να τα περάσετε με ειδικά στιλβωτικά. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να κυκλοφορεί με τις κάλτσες.
7. Ηλεκτροπληξία
Τα παιδιά της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας μπορεί να τοποθετήσουν παραμάνες, τσιμπιδάκια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα μέσα στις πρίζες με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία.• Προσέξτε τα παιδιά σας να μην αγγίζουν πρίζες ή ηλεκτρικές συσκευές με βρεγμένα χέρια.• Καλύψτε τις πρίζες με ειδικά καλύμματα που υπάρχουν στη αγορά.
• Ποτέ μη βαρυφορτώνετε τα πολύπριζα και μη τροφοδοτείτε συσκευές μεγάλης ισχύος συγχρόνως.• Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο μπάνιο.
8. Για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να εφοδιάσετε το φαρμακείο του σπιτιού σας με τα εξής: αποστειρωμένες γάζες, αλοιφές για εγκαύματα, οξυζενέ και βάμμα ιωδίου.
Το παιδικό δωμάτιο :-Αποφύγετε το κρέμασμα μπαλονιών ή παιχνιδιών με κορδόνια προκειμένου να αποτρέψετε το ενδεχόμενο πνιγμού. • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να τρέχουν όταν έχουν κάποιο αντικείμενο στο στόμα π.χ. (μολύβι). Μπορεί να πέσουν και να τραυματιστούν σοβαρά στο στόμα.
Το μπάνιο:-Κρύψτε όλα τα απορρυπαντικά και μην αφήνετε ποτέ την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή. Θα αποτελέσει δέλεαρ για τα μικρά παιδάκια και θα προσπαθήσουν σίγουρα να μπουν μέσα.
-Κρύψτε κολόνιες και κοφτερά αντικείμενα όπως ψαλίδι, ξυραφάκια, λίμα στα ψηλότερα ντουλάπια του μπάνιου.
-Τοποθετήστε μέσα και έξω από την μπανιέρα σας αντιολισθητικά πατάκια. Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες σε χαρούμενα σχέδια και χρώματα.
-Μην αφήνετε ποτέ λεκάνες γεμάτες με νερό στο μπάνιο χωρίς να κλειδώσετε την πόρτα. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
-Εγκαταστήστε το φαρμακείο σε σημείο που να μην το φτάνει το παιδί. Παράλληλα, φυλάτε όλα τα φάρμακα σε απαραβίαστα κουτιά. Να θυμάστε πως 50 ασπιρίνες μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί.
-Χρησιμοποιείστε ειδική στεφάνη τουαλέτας και μικρό σκαμνάκι για να μην κινδυνεύει να πέσει μέσα.
-Φροντίστε να κλείνετε πάντα το καπάκι της λεκάνης.
Τασάκια: Πολλές φορές οι γονείς, είτε από απροσεξία, είτε από άγνοια του κινδύνου, αφήνουν τα αποτσίγαρα μέσα στο τασάκι. Το μάσημα τσιγάρου αποτελεί ένα από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα. Αν λοιπόν καπνίζετε, μην ξεχνάτε ποτέ να πετάτε αμέσως τα αποτσίγαρα στα σκουπίδια. Μία καλύτερη ιδέα θα ήταν να καπνίζετε εκτός σπιτιού ή στο μπαλκόνι προκειμένου να μην αναπνέει τον καπνό το παιδάκι σας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ποσότητα ενός και μόνο τσιγάρου θεωρείται θανατηφόρος δόση για ένα μικρό παιδί.
Ο πάγκος της κουζίνας: Μην αφήνετε επάνω στον πάγκο αναπτήρες, μαχαίρια, ποτήρια ή πιάτα.
-Αν ετοιμάζετε στον πάγκο τις παιδικές τροφές θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά την επιφάνειά του σε περίπτωση που ακουμπήσετε πάνω του ωμό κρέας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης.,
Διάφορα αντικείμενα όπως σπίρτα, κουμπιά, βελόνες, πινέζες, ψαλίδια, σπασμένα κομμάτια παιχνιδιών, φάρμακα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα, ξηροί καρποί απαγορεύεται να ξεχαστούν σε σημεία προσβάσιμα στο παιδί. Το σίδερο σιδερώματος, καλώδια, πρίζες και πολύπριζα και κάθε είδους ηλεκτρική συσκευή, διάφορα εργαλεία, σκάλες πρέπει επίσης να είναι απρόσιτα στα παιδιά.
Μη φυλάγετε φάρμακα στην τσάντα σας. Σίγουρα το παιδί σας θα την εξερευνήσει και πιθανότατα να τα βάλει στο στόμα του με κίνδυνο να δηλητηριαστεί. Μην ξεχνάτε ότι πολλά χάπια μοιάζουν με καραμέλες.
Εάν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να βήχει χωρίς προηγούμενα να ήταν άρρωστο ή εάν παρουσιάσει δύσπνοια και μελανιάσει το πρόσωπο του, να υποψιαστείτε ότι έχει κάνει εισρόφηση ξένου σώματος. Διατηρείστε τη ψυχραιμία σας, τοποθετήστε το ένα σας χέρι στο στήθος και το άλλο στη πλάτη και πιέστε απότομα. Πολλές φορές αυτό βοηθά το ξένο σώμα να βγει προς τα έξω. Επίσης αν έχετε κάποιες γνώσεις, μπορείτε να κάνετε τεχνητή αναπνοή. Αν όμως τα συμπτώματα δεν είναι έντονα αλλά, υπάρχει συνεχής βήχας ή δύσπνοια επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας ή το πιο κοντινό νοσοκομείο.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν φαναράκια Laser. Μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή  τύφλωση και μόνιμη βλάβη στα μάτια.
 Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με πλαστικές σακούλες. Υπάρχει κίνδυνος να τα φορέσουν στο κεφάλι και να πάθουν ασφυξία.
Ευχαριστούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου