Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ - ΒΑΨΙΜΟ


     <<  ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ   ΒΑΨΙΜΟ >> 

Συνεργαζόμαστε μαζί με τα παιδιά για να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά. Όπου είναι υπογραμμισμένες οι οδηγίες μπορούν να γίνουν αποκλειστικά από τα παιδιά.
Βάψιμο αυγών με ξερά κρεμμύδια
Θα χρειαστείς 10 μεγάλα κόκκινα ξερά κρεμμύδια και ένα μπουκάλι ξίδι. Πλύνε τα αυγά με νερό και σκούπισέ τα με ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι (για απολύμανση, αλλά και για να πιάσει καλύτερα το χρώμα).Τοποθέτησε τα προσεκτικά σε  μια  κατσαρόλα και πρόσθεσε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Καθάρισε την εξωτερική, ξερή φλούδα των κρεμμυδιών και ρίξε τις φλούδες μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτοντας ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι. Ρύθμισε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, άφησε τα αυγά να βράσουν για 30 λεπτά. Κατόπιν κλείσε το μάτι, έλεγξε το χρώμα και αν σου φαίνεται ανοιχτό και θέλεις να σκουρύνουν και άλλο, άφησε τα μέσα στο ζεστό νερό για 10-20 λεπτά ακόμα. Για περισσότερη λάμψη μπορείς να τα αλείψεις με ελαιόλαδο.
Βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής
Θα χρειαστείς υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής, πλαστικά ποτήρια  ή κούπες , 2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι. Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα βάζουμε στα ποτήρια ή στις κούπες νερό (τόσο ώστε να καλύψει το αυγό), 2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι και 6-7 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το αυγό μέσα στο ποτήρι, το αφήνουμε περίπου για 20 με 30 λεπτά  , το ελέγχουμε να δούμε αν έχει πάρει το χρώμα που θέλουμε(φοράμε γάντια). Αν θέλουμε το χρώμα στο αυγό πιο σκούρο  το αφήνουμε λίγο ακόμη μέσα στο νερό. Στη συνέχεια βγάζουμε το αυγό και το τοποθετούμε σε ένα χαρτί κουζίνας ή  σε μια χαρτοπετσέτα. Προσοχή δεν τρίβουμε το αυγό με το χαρτί γιατί ξεβάφει απλά ταμπονάρουμε το αυγό. 

Ακόμη μπορείτε να κάνετε διάφορα σχέδια (λουλούδια ,σπιτάκια, καρδίες , γραμμές, κύκλους κ.α.) πάνω στα αυγά με κηρομπογιές πριν τα βάψετε.  Χρησιμοποιείστε  έντονα χρώματα ειδικά αν τα αυγά είναι μπεζ χρώμα και όχι άσπρο. Μετά μπορούμε να τα βουτήξουμε σε βαφή αυγών ή σε χρώματα ζαχαροπλαστικής. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό! Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου