Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ .

                                                          ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ :
Φτιάχνουμε λουλουδάκια με τις οδηγίες που μας δίνονται ,διάφορα υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη φαντασία μας .
Με ρολό από χαρτί υγείας φτιάχνουμε σφραγιδούλα για πολλά λουλούδια. Παίζουμε με τα χρώματα και τα σχήματα . Μπορούμε να στρογγυλέψουμε τις άκρες του πέταλου ή τα τις ψιλοκόψουμε  και να φτιάξουμε πολλά είδη λουλουδιών .
Παίζοντας στην κουζίνα της μαμάς .....
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Μαθηματικών ,γλώσσας και δημιουργικής έκφρασης .
Σας προτείνουμε παιχνίδια με γράμματα ,λέξεις ,έννοιες χωρητικότητας   και κατασκευές με υλικά από την κουζίνα σας. Κάθε ομαδούλα  ( γονιός- παιδιά) που παίζει προσαρμόζει τις εντολές-ζητούμενα στις δυνατότητες του παιδιού και λίγο παραπάνω ώστε να χει ενδιαφέρον .Οι εικόνες  είναι μόνο σαν υποδείγματα και όχι για να σας περιορίσουν. Οι φωτό-ιδέες είναι  από τα βιβλία : 
1.<< Παιδιά αναγνώστες >>  της Αιρίν Γιέιτς από τις εκδόσεις Πατάκη.
2.<< Τα παιδιά δημιουργούν >> των Μαίρη  Άνν Κόλ και Σίντυ Γκέινερ των εκδόσεων Πατάκη και
3.<< Τα μαθηματικά του καιρού μας >> του Στέφανου Βιντζηλαίου. ΤΟΜΟΣ 1.
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε .
 ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ : δημιουργήστε με τα παιδιά το δικό σας αγαπημένο βιβλίο με απλές συνταγές. π.χ. ΤΟΣΤ : ψωμί , τυρί , ζαμπόν, ντομάτα, μαρούλι.Γράψτε σε κάθε σελίδα τα υλικά μιας απλής συνταγής και διαβάστε τα με τα παιδιά δείχνοντας κάθε λεξούλα.
 Κολάζ με όσπρια για υπέροχα καδράκια αλλά προσοχή :κολλάμε σε πιο σκληρό χαρτονάκι για να στέκεται.
 Μια πρωτότυπη ιδέα για ασημένια φυλλαράκια  με αλουμινόχαρτο .  Παίζοντας με το αλουμινόχαρτο θα ανακαλύψετε τις πολλές δυνατότητες που έχει. Όσα φυλλαράκια χαλάσουν τα κάνετε μπαλίτσα και παίζεται στόχο με ένα ποτηράκι .Ποιός θα βάλει περισσότερα καλάθια???
 Παιχνίδι ταύτισης εικόνας λέξεων .
 Παιχνίδια χωρητικότητας και αρίθμησης .Με μπωλ, ποτηράκια ,λεκανίτσες σε διάφορα μεγέθη  παίζετε και μαθαίνετε πόσες κουταλίτσες χωράει το κάθε δοχείο . Είναι παιχνίδια που έχουν γίνει στο νηπιαγωγείο και πολύ αγαπημένα στα παιδιά. Προτεινόμενο λεξιλόγιο γι αυτές τις δραστηριότητες είναι : χωράει τόσο .....όσο, λιγότερο από ......,περισσότερο από ......, ξεχείλισε, γέμισε, άδειασε , χωράει περίπου το ίδιο .΄΄Ολα τα παιχνίδια χωρητικότητας γίνονται και με στερεά υλικά της κουζίνας π.χ.φασολάκια, ρύζι.

 ROLL-ON για να ζωγραφίσετε με  πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα .
 ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ : μπορείτε να ανατρέχετε σε προηγούμενες αναρτήσεις για ιδέες και συνδέσμους που δεν προλάβατε να δείτε και να αξιοποιήσετε
Τα πινακάκια αυτά , όπως σας έχουμε ήδη εξηγήσει ,να τα χρησιμοποιείτε σε διάφορα γλωσσικά ερεθίσματα .


 Μπορείτε να φτιάχνετε μαζί με τα παιδιά σας ΣΤΑΥΡΌΛΕΞΑ  με διάφορες λεξούλες μιας θεματικής π.χ. αυτό που εικονίζεται είναι από την Πρωτομαγιά και έχει ονόματα λουλουδιών . Μπορείτε να  σκεφτείτε σταυρόλεξα που τρώγονται, ( π.χ. λέξεις από φρούτα , λαχανικά , γλυκά ) που  παίζουν ( κρυφτό ,κυνηγητό , μονόπολη, γκρινιάρης, φιδάκι ) και  ένα σωρό άλλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου