Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ.

Αγαπητοί μας γονείς και αγαπημένα μας παιδιά, λόγω της δύσκολης και περιοριστικής κατάστασης που ζούμε σκεφτήκαμε να σας θυμίσουμε λίγο τον όμορφο κήπο του σχολείου μας τώρα την άνοιξη και να γνωρίσουμε μαζί τα δέντρα και τα λουλούδια του κήπου μας από άλλη όμως άποψη. Σίγουρα ξέρετε πόσο καλό κάνουν στην διατροφή μας τα φρούτα και στην ψυχολογία μας τα λουλούδια . Ας δούμε λοιπόν κάποιες λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες αλλά είναι σημαντικές στον κύκλο της ζωής. Ποιες είναι οι φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν τα δέντρα μας και κάποια λουλούδια στον κήπο μας ? 
                                                ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΑΣ 
ΒΑΝΙΛΙΑ
Φυλλοβόλο δέντρο που χρειάζεται ηλιόλουστη θέση ,καλό στράγγισμα και προστασία από δυνατούς ανέμους.Ανθίζει τέλη Φεβρουαρίου και αρχές άνοιξης και οι καρποί του ( βανίλιες) τρώγονται νωποί ή αποξηραμένοι.Βοηθούν στην δυσκοιλιότητα , καταπολεμούν φλεγμονές , βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη φυσική ρύθμιση της χοληστερίνης.
( πηγή : tsougrana blog) Στην φωτογραφία είναι οι πρώτοι μας καρποί από όταν τη φυτέψαμε !!!
BEΡΙΚΟΚΙΑ
Φυλλοβόλο δέντρο που ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς περιοχές , αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται τακτικό πότισμα.Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που αξίζει να τρώτε καθημερινά γιατί τρώγοντας 3 βερίκοκα την ημέρα καλύπτουμε σχεδόν 100% τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Α. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β 3 , σιδήρου , κάλιου και φυτικών ινών.
Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα , καταπραΰνουν πονοκεφάλους ,αυπνία, φαρρυγγίτιδα, ήπια κατάθλιψη και τέλος είναι χρήσιμα στην υγεία του πεπτικού συστήματος και την αποβολή τοξινών.
( πηγή :ιστολόγια <<τα μυστικά του κήπου>> και <<εναλλακτική δράση >>)

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ.
Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια , καθόλου υγρασία ,τακτικό πότισμα. Τα ροδάκινα έχουν μεγάλη διατροφική αξία γιατί πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν σάκχαρα ,βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία , καταπολεμούν το μεταβολικό σύνδρομο που προκαλεί φλεγμονές,παχυσαρκία και καρδιακά προβλήματα. Διασφαλίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Προστατεύουν από την αναιμία γιατί περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C που βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει το σίδηρο καλύτερα .
( πηγή : ιστολόγιο <<¨Εμβολος  >>)

ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ 
Κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία.Ευαίσθητη στον πάγο και τους βοριάδες. Ανθεκτική στην ξηρασία.Τα μούσμουλα έχουν  μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , πηγή βιταμίνης Α ,κάλιο μαγνήσιο και βιταμίνη B6. Τρώγοντας μούσμουλα μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. 
( πηγή : ιστολόγια  << τα μυστικά του κήπου >>  και το << my diatrofi>> 
                                            ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΑΣ
ΒΙΒΟΥΡΝΟ 
Ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που χρειάζεται αρκετό νερό και είναι ανθεκτικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση . Ανθίζει μέσα στην άνοιξη και είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του, για αρχάριους κηπουρούς σαν τα μικρά μας. Λέγεται και χιονόμπαλα .
( πηγή : << τα μυστικά του κήπου >>)


ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ .
Εντομοαπωθητικό φυτό που είναι ευαίσθητο στο πολύ κρύο , δεν θέλει πολύ νερό και ήλιο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, λικέρ ,παγωτών και λουκουμιών.Δοκιμάστε και ένα φύλλο στη σάλτσα ντομάτας. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι ( με άνθη και φύλλα)που τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό ,διουρητικό, αντιδιαβητικό ,χαλαρωτικό ,μειώνει πόνους αθρίτιδας, μειώνει χοληστερόλη και με την αντιβακτηριακή του δράση βοηθά την ακμή. 

 ΣΥΝΤΑΓΗ : Πώς να φτιάξετε αρωματισμένη ζάχαρη με τα παιδιά.
Χρειαζόμαστε 1 κιλό ζάχαρη και 5-6 φύλλα αρμπαρόριζας. Στρώνουμε εναλλάξ σε ένα  βάζο ζάχαρη και τα φύλλα , κλείνουμε και αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 10 μέρες.Κατά διαστήματα κουνάμε το βάζο ή ανακατεύουμε με κουτάλι για να αρωματιστεί όλη η ζάχαρη.
( πηγή : Άρθρο της Ειρήνης Νικολοπούλου στο eirinika.gr  όπου θα βρείτε και συνταγή για τσάι.)

Στις μικρές αυτές γλάστρες φύτρωσαν νεαρά φυτά που είχαμε βάλει με τα  παιδιά το χειμώνα . 

Και ο κρίνος μας περιμένει μελισσάκια και άλλα έντομα .
Όπως καταλάβατε οι πληροφορίες δεν είναι όλες για τα παιδιά αλλά και για μας τους μεγάλους. 
Είναι ευκαιρία να δούμε και αυτήν την πλευρά των φυτών γύρω μας και να αξιοποιήσουμε τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. 
Προτάσεις για αξιοποίηση των πληροφοριών  της ανάρτησης:
 1. Όταν πηγαίνουμε στο μανάβη ή στη λαϊκή με τα παιδιά ας πούμε ότι ¨θέλουμε βιταμίνη C ας αγοράσουμε π.χ πορτοκάλια ή βερίκοκα, χρειαζόμαστε κάτι καλό για την καρδιά μας  ας αγοράσουμε βανίλιες , χρειαζόμαστε βιταμίνη Α ας αγοράσουμε μούσμουλα κλπ. 
2. Τονίζουμε τις διαφορές κάθε φυτού σε φροντίδα για να μάθουν την βιοποικιλότητα των ειδών.
3. Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά μας στην παρατηρητικότητα και την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον γύρω μας .
4. Φτιάχνουμε χρονολογικό άλμπουμ με φωτογραφίες που θα βγάλουν τα παιδιά σε δέντρα και φυτά που έχετε κοντά σας σε διάφορες εποχές του χρόνου. 
5. Φτιάχνεται φυτολόγιο με φυτά της παιδικής χαράς ,  του μπαλκονιού σας ή της αυλής της γιαγιάς .
5. Αναζητήστε συνταγές για μαρμελάδες που έχουν σαν βασικό συστατικό τα φρούτα ή φτιάξτε φρουτοσαλάτες. 
6.Παίζουμε παιχνίδια γραμματικής : Σου λέω το ένα μου λες τα πολλά π.χ. Μήλο -μήλα, 
ροδάκινο -ροδάκινα  
Τι βγάζει η ....? Τι βγάζει η μουσμουλιά?  μούσμουλα.
Τι βγάζει η αχλαδιά ? αχλάδια 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου