Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ -ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

                                                    ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΣΚΙΕΣ
Θα χρειαστείτε ρολά από χαρτί υγείας, μαρκαδόρους, μεμβράνη φαγητού, λαστιχάκια και έναν φακό(αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φακό του κινητού σας) .
Κόβουμε την μεμβράνη σε μικρά τετράγωνα  και σχεδιάζουμε με μαρκαδόρο στο κάθε ένα ότι σχέδιο θέλουμε ( καρδιά, λουλούδι, καραβάκι ,σπίτι κτλ) .Στη συνέχεια το χρωματίζουν τα παιδιά με τους μαρκαδόρους. Μετά τοποθετούμε την μεμβράνη με το σχέδιο μας πάνω στο ρολό υγείας (όπως φαίνεται στην εικόνα) και την πιάνουμε με το λαστιχάκι  για να σταθεροποιηθεί. Έπειτα ανοίγουμε και τοποθετούμε τον φακό  από την άλλη πλευρά στο ρολό υγείας και το σχέδιο που ζωγραφίσαμε στην μεμβράνη εμφανίζεται σαν σκιά στον τοίχο μας. Καλό θα ήταν να έχουμε κλειστό το φως στο δωμάτιο.
 Καλή επιτυχία.
                                   ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ .

Ο αγαπημένος Καραγκιόζης.
Πρώτα ανατρέχουμε στην πλατφόρμα Αίσωπος και αναζητάμε στην προσχολική ( 4η σελίδα) την εργασία :<< Ας γνωρίσουμε το θέατρο σκιών >>. Είναι μια ενότητα ψηφιακών  διαδραστικών παιχνιδιών με θέμα τον Καραγκιόζη. 
  1. Για να γνωρίσετε τις φιγούρες  πατάτε πάνω σε αυτές και παρατηρώντας την αρχική εικόνα αναγνωρίζετε τη σωστή .
 2. Παιχνίδι μνήμης με κάρτες σε ζευγάρια.
3. Η παρέλαση του Καραγκιόζη :Πατήστε στο βίντεο για να παίξετε.
4. Η παράσταση του Καραγκιόζη <<  Ο Καραγκιόζης μάγειρας   >>.Ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης αφιερώνει την παράσταση αυτή στον αείμνηστο δάσκαλό του  Σπαθάρη. 


Προέκταση της παράστασης : παιχνίδι συνειρμού και αντίληψης : 1.Φτιάξτε στο χαρτί σας ένα Λεξικό με τα Επαγγέλματα που θα μπορούσε να κάνει ο Καραγκιόζης : 
      Αρχαιολόγος                           Ναυτικός 
                                                Βιβλιοπώλης                                Ξυλουργός
                                                Γ ιατρός                                       Οπτικός
                                               Δ ασολόγος                                   Πυροσβέστης
                                               Ελαιοχρωματιστής                        Ράφτης 
                                              Ζωγράφος                                     Σιδηρουργός
                                              Η λεκτρολόγος                               Τραπεζίτης 
                                               Θ υρωρός                                      Υδραυλικός 
                                               Ιστορικός                                       Φαρμακοποιός 
                                               Κομμωτής                                      Χρηματιστής
                                               Λιμενικός  
                                               Μουσικός                  και ένα σωρό που θα βρείτε εσείς!!
2. Παιχνίδια μίμησης : μιλήστε όπως ο Ομορφονιός και πείτε την αγαπημένη  φράση του Καραγκιόζη << Θα φάμε ...., θα πιούμε ......και νηστικοί θα κοιμηθούμε >>.
 Φτιάξτε μια λίστα με δράσεις που ΘΑ κάνετε όταν μας το επιτρέψουν οι καταστάσεις.Συζητήστε λίγο την έννοια του χρόνου Χτες - σήμερα - αύριο. 
ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ .
Φυσικές επιστήμες :
Μερικές ιδέες για να κατανοήσουν τα παιδιά το φαινόμενο  «φως  σκιά »είναι να παίξετε  με τους φακούς του σπιτιού και διάφορα αντικείμενα . Φροντίστε οι δραστηριότητες να γίνουν αργά τις απογευματινές ώρες ώστε το σβήσιμο της λάμπας να βοηθά την αναζήτηση των σκιών.
1.     Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού είναι πιο δύσκολο αν ψάχνει κάποιος με φακό. Μπορείτε να φτιάξετε και αυτοσχέδιο αστείο τραγούδι για να ακούει και να μην φοβάται όποιος ψάχνει στα σκοτεινά. Π.χ.
 ψάξε ,ψάξε δεν θα τον βρεις ,το θησαυρό που αναζητείς ,
 ψάξε  ψάξε στα σκοτεινά, τώρα θα πέσει μια καρπαζιά, τουφεκιά, κουτσουλιά…..
                                                                   μια ελιά , μια κοπελιά    ….
2.     Αναζητήστε φωτεινές πηγές στο σπίτι σας  ( λάμπες, κεράκια, πορτατίφ,
οθόνες κλπ ) και στο διαδίκτυο τις πανέμορφες πυγολαμπίδες.
3.     Θεατρικό παιχνίδι: Συζητήστε για όλα τα ζώα που κυνηγούν τη νύχτα και τα νυχτόβια πουλιά όπως οι κουκουβάγιες . Φτιάξτε παιχνίδι με ήρωα έναν μπούφο και ένα κλαψοπούλι που ψάχνουν  ποντικάκια τη νύχτα ,( θα μπορούσαν να είναι απλά μικρά τουβλάκια ) συναντιόνται και γίνονται φίλοι.
Μπορείτε και εσείς να σκεφτείτε πολλά παιχνίδια με το φως και τις σκιές και τα σεντονάκια σας να γίνουν ένας φανταστικός μπερντές για αξέχαστες παραστάσεις!!!!!!!
 Δυο λόγια για τους γονείς:

                                  ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ : Ο Φόβος για το σκοτάδι.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο ,ψυχοθεραπεύτρια Χατζηδημητρίου Άννα  σε άρθρο της στο ιατροnet:
Πολλά παιδιά, ιδίως της προσχολικής ηλικίας, που φοβούνται το σκοτάδι ζητάνε να έχουν το βράδυ ένα φως αναμμένο στο δωμάτιο τους. Αυτός ο τρόπος έχει βρεθεί ερευνητικά ότι τους ανακουφίζει από τον φόβο τους και την αίσθηση κινδύνου που μπορεί να νιώθουν. Είναι σημαντικό να μην πιεστεί το παιδί στη διαδικασία να αφαιρέσει τη συνήθεια του να κρατάει το φως ανοιχτό, η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά δίνοντας πληροφόρηση στο παιδί για τους φόβους και την αντιμετώπιση τους. Το ανοιχτό φως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της φοβίας του σκοταδιού αλλά δεν είναι από μόνος τους επαρκής.
Πού οφείλεται ο φόβος για το σκοτάδι;
Αυτή η αντίδραση θεωρείται φυσιολογική για τα παιδιά της ηλικίας αυτής ( προσχολικής) και είναι μέρος της εξελικτικής του ανάπτυξης. Ο φόβος για το σκοτάδι αναπτύσσεται όταν το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αίσθηση του κινδύνου, την πιθανότητα ότι στον κόσμο που τα περιβάλλει μπορεί να τους συμβεί κάτι δυσάρεστο ή να τα βλάψουν.
Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται να καταλάβουν την έννοια του πραγματικού κινδύνου (cause and effect) και συχνά τον μπερδεύουν με την έντονη φαντασία τους. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το γνωσιακό τους επίπεδο αναπτύσσονται συχνά μη ρεαλιστικοί φόβοι για το σκοτάδι, όπως για παράδειγμα μπορεί να φοβούνται ότι κάποιο ζώο, φάντασμα ή τερατόμορφο πλάσμα θα τα βλάψει την νύχτα.,
Τρόποι αντιμετώπισης της φοβίας για το σκοτάδι:
1) Ακούστε προσεχτικά τους φόβους που κρύβει το παιδί σας για το σκοτάδι και μην το αποπαίρνετε.
2) Μην το μαλώνετε, προσφέρετε επιχειρήματα για το γιατί δεν πρέπει να φοβάται το σκοτάδι προσαρμοσμένα στο γνωστικό επίπεδο του παιδιού και όχι στην λογική και την νοημοσύνη ενός ενήλικα.
3) Επιβεβαιώστε το ότι είσαστε κοντά του και η οικογένεια του θα του προσφέρει ασφάλεια και προστασία ότι και αν συμβεί.
4) Εφαρμόστε ένα σταθερό ωράριο για τον ύπνο και συνδυάστε πριν ξαπλώσει κάποιες δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας και του προσφέρουν χαλάρωση (π.χ ένα μπάνιο, ένα παραμύθι κλπ)


5) Δώστε του την ώρα του ύπνου κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ή κάποιο αντικείμενο που έχετε παρατηρήσει ότι το έχει συνδυάσει με συναισθήματα ασφάλεια και οικειότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου