Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ .

                 Παιχνίδι γλωσσικής εξάσκησης και ανάπτυξης : ΤΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ.
Υλικά: μαρκαδόρους ,χαρτιά Α4 , χάρτινα ποτήρια
Γυρίζουμε ανάποδα τα  χάρτινα ποτήρια και γράφουμε ένα κεφαλαίο γράμμα πάνω σε κάθε ποτήρι( δηλαδή στο πάτο του ποτηριού από την εξωτερική πλευρά).
1   )    Έπειτα χωρίζουμε το κάθε χαρτί Α4 που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 κουτάκια και στο κάθε κουτί γράφουμε ένα πεζό γράμμα. Το παιδί κάνει αντιστοίχιση πεζά –κεφαλαία γράμματα  τοποθετώντας το ποτήρι με το κεφαλαίο γράμμα (Σ) πάνω  στο χαρτί στο αντίστοιχο πεζό γράμμα (σ).Το παιδί μπορεί να βρίσκει και μια λέξη που να αρχίζει από αυτό το γράμμα κάθε φορά που κάνει αντιστοίχιση (Σπίτι).
2    )     Εναλλακτικά χωρίζουμε το κάθε χαρτί Α4 που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 κουτάκια και στο κάθε κουτί μπορούμε να σχεδιάσουμε διάφορα αντικείμενα, ζώα κτλ αντί για πεζά γράμματα. Το παιδί κάνει αντιστοίχιση κεφαλαία γράμματα-εικόνες τοποθετώντας το ποτήρι με το κεφαλαίο γράμμα (Ψ) πάνω  στη εικόνα που αρχίζει από αυτό το γράμμα (ψάρι)

  Την  δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζουν οι γλυκιές μανούλες μας και γιαυτό προτείνουμε ιστοσελίδες που αναφέρονται στο θέμα ή έχουν σχετικές δραστηριότητες για να επιλέξετε.
     Παιχνίδια : συμπληρώνω , ενώνω , βρίσκω τι λείπει !!!!!
·        Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση  θα βρείτε ένα ποίημα -εικονόλεξο  για την γιορτή της μητέρας κάτω από το εικονόλεξο έχει 3 δραστηριότητες. Η πρώτη δραστηριότητα μπορεί να γίνει προφορικά με τα παιδιά καθώς είναι δύσκολο να συμπληρώσουν τα παιδιά τα κενά. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τη δεύτερη  δραστηριότητα (ενώνω τη λέξη με τη σωστή εικόνα) και την τρίτη δραστηριότητα ( βρίσκω τη συλλαβή που λείπει και την τοποθετώ).Αν τα  παιδιά δυσκολεύονται στη τρίτη δραστηριότητα μπορούμε να γράψουμε τις λέξεις σε ένα χαρτί ώστε να τις βλέπουν και να βρίσκουν πιο εύκολα τη συλλαβή.
 https://www.liveworksheets.com/c?a=c&l=cl&i=txzdns&r=ks

Περισσότερα ψηφιακά παιχνίδια θα βρείτε στο ιστολόγιο της βραβευμένης συναδέλφου Νίκου Βασιλικής που θα το βρείτε ως ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  .Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας μας παρουσιάζει πίνακες με αυτό το θέμα , παζλ, παιχνίδια μνήμης με κάρτες και πολλά άλλα. 
Επίσης παιχνίδια για την άνοιξη θα βρείτε στην ιστοσελίδα
https://scratch.mit.edu/projects/392477178  από το 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ.

θΥΜΊΖΟΥΜΕ ΟΤΙ : η επιλογή των παιχνιδιών γίνεται πριν από εσάς και η ενασχόληση με  τον υπολογιστή δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα .Η μεγάλη ποικιλία των εργασιών που προτείνονται αποσκοπεί στην κάλυψη των διαφορετικών αναγκών των μαθητών μας ( νήπια, προνήπια, )και  όχι στην πολύωρη απασχόληση των παιδιών και τη δική σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου