Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ .
          <<   ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ . ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ                       ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ  ΤΟΥ                       ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. >>

Αγαπητοί γονείς ,
Το παιδί, όταν πηγαίνει στο νηπιαγωγείο , κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη μάθηση και στη ζωή του. Η κατανόηση και η υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το σπίτι σε ένα οργανωμένο σχολικό περιβάλλον θα επηρεάσει σημαντικά τη στάση του παιδιού απέναντι στο σχολείο. Πριν πάει στο νηπιαγωγείο, οι γονείς ήταν οι πρώτοι του δάσκαλοι και το παιδί έχει μάθει ήδη πολλά χρήσιμα πράγματα.Αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων οι γονείς συνεχίζουν να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί πετυχαίνει στην σχολική του πορεία όταν οι γονείς εκδηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη σχολική του δραστηριότητα.
Όταν το παιδί  αρχίζει το νηπιαγωγείο , συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Από μέλος της οικογένειας γίνεται μέλος μιας ομάδας παιδιών της ηλικίας του και αρχίζει να μαθαίνει να μοιράζεται τα παιχνίδια, τα υλικά και προπάντων την προσοχή των μεγάλων.Το νηπιαγωγείο είναι χώρος όπου τα παιδιά συναντούν ποικιλία γλωσσικών ικανοτήτων,γλωσσών και πολιτισμών. Εδώ συναντά παιδιά με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα μαζί θα αποτελέσουν μέλη μιας μικρής κοινότητας , όπου θα παίζουν και θα μαθαίνουν ταυτόχρονα. Θα ενθαρρυνθούν να δρουν, να πειραματίζονται και να δημιουργούν, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες ,όποτε χρειάζεται, της νηπιαγωγού. Η νηπιαγωγός είναι επικεφαλής της ομάδας . Αυτή εκτιμά τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού.Διαθέτει τις γνώσεις  και χρησιμοποιεί υλικά και τεχνικές που θα βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει νέες εμπειρίες και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος. Εκτιμά το επίπεδο ανάπτυξης  κάθε παιδιού παρατηρώντας και συζητώντας με τους γονείς. Αναγνωρίζει τις κλίσεις, τις αδυναμίες και τα ελλείμματά τους, τα ενδιαφέροντά τους και τις ανάγκες τους.Στη βάση αυτή οι νηπιαγωγοί σχεδιάζουν και οργανώνουν τους τρόπους που θα εργαστούν με τα παιδιά.
Το νηπιαγωγείο στηρίζει την οικογένεια στην ανατροφή του παιδιού. Με τακτική και αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και με συζητήσεις η εκπαιδευτική διαδικασία αναπροσαρμόζεται και εξελίσσεται για την καλύτερη ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. 
Ο ρόλος του νηπιαγωγείου είναι αντισταθμιστικός γιατί όλα τα παιδιά , όταν επισκέπτονται για πρώτη φορά το νηπιαγωγείο , δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ικανότητας . Είναι η περίοδος της απομάκρυνσης από την ασφάλεια της οικογενειακής θαλπωρής και αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη απόπειρα εξωοικογενειακής κοινωνικοποίησης με ταυτόχρονη εισαγωγή στα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα. Σκοπός του νηπιαγωγείου , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το νηπιαγωγείο ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού , θα πρέπει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα.
Να δημιουργεί τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν τη μελλοντική τους μάθηση.Τα παιδιά έχουν διαφορετικές εμπειρίες που εξαρτώνται από τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των νηπιαγωγών στοχεύουν στην κάλυψη μεγαλύτερου φάσματος αναπτυξιακών και μαθησιακών αναγκών των παιδιών και την ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ανάπτυξης και μάθησης των παιδιών.
- Ποιοι είναι οι τομείς ανάπτυξης των παιδιών ?
Σωματική ( γνωρίζω το σώμα  μου)
 Αντιληπτική και αισθητηριακή ( παρατήρηση και επεξεργασία πληροφοριών)
Επικοινωνιακή και γλωσσική ( έκφραση  και ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων )
Γνωστική ( ικανότητα επίλυσης προβλημάτων )
Συναισθηματική ( ικανότητα ένταξης σε κοινωνική ομάδα)
Κοινωνική ( διαμόρφωση ταυτότητας και ρόλος στο κοινωνικό περιβάλλον)
-Πως θα προετοιμάσουν οι γονείς το παιδί τους για μια ομαλή μετάβαση στο νηπιαγωγείο?
Θα ήταν καλό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι γονείς να προετοιμάσουν ψυχολογικά το παιδί μιλώντας του με θετικά λόγια για αυτό.Συζητώντας μαζί του απορίες και αμφιβολίες για το τι θα συναντήσει. Μπορούν να επισκεφτούν το νηπιαγωγείο τις πρώτες μέρες λειτουργίας του , πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
-Η προετοιμασία του παιδιού σχετίζεται με την προετοιμασία των γονέων?
Και οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν . Ενδεχομένως να αγωνιούν και να στεναχωριούνται όταν αφήνουν για πρώτη φορά το παιδί στο σχολικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου. Η συζήτηση με το παιδί είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να εξωτερικευτούν οι φόβοι και οι αγωνίες τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.Μια καλή πρόταση είναι η δημιουργία προγράμματος προετοιμασίας για το νηπιαγωγείο  δηλαδή να ρυθμιστεί η ώρα που θα κοιμάται και θα ξυπνάει το παιδί όταν θα αρχίσει το νηπιαγωγείο αρκετές βδομάδες πριν .
-Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να κερδίσει την αυτονομία του? 
Φροντίζουμε να εξασκούμε το παιδί σε καθημερινές δραστηριότητες όπως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του, να φοράει σωστά τα παπούτσια του, να ανεβάζει φερμουάρ ή να κουμπώνει την μπλούζα του .Επίσης να μπορεί να ανοίγει και να κλείνει την τσάντα  του και το μπωλάκι του φαγητού.
- Χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να πάει το παιδί νηπιαγωγείο? 
Όχι γιατί το περιβάλλον στο νηπιαγωγείο δεν είναι ανταγωνιστικό , αντιθέτως είναι συνεργατικό και προσαρμοσμένο στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των παιδιών.
Οι γονείς είναι καλό να γνωρίζουν ότι μπορεί να παρατηρηθούν στην αρχή  σημάδια παλινδρόμησης στην ανάπτυξη των παιδιών ( κλάματα κατά την ώρα προσέλευσης , γίνονται πιο ευαίσθητα και απαιτητικά)  αλλά αυτό δεν χρειάζεται να τους ανησυχεί γιατί πολύ γρήγορα τα παιδιά επανέρχονται.
 Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και συνέπεια από μέρους των γονέων.
Συνοψίζοντας επισημαίνουμε ότι η οικογένεια παραμένει ο βασικός πυρήνας της ζωής του παιδιού και ο κυριότερος παράγοντας προστασίας του, ο οποίος εκφράζεται ως:
     * οικογενειακή σταθερότητα
     * υιοθέτηση κανόνων
     * σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού
     * ανταπόκριση και αποδοχή της συμπεριφοράς του παιδιού.
Σε επόμενες επιστολές θα αναφερθούμε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και το ρόλο του παιχνιδιού στην ανάπτυξη και μάθηση των παιδιών.
Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση και ευελπιστούμε στην αποδοτικότερη συνεργασία μας στο μέλλον .
                                                                                              Οι Νηπιαγωγοί.

Πηγή των πληροφοριών  (  με διασκευές ) ο  ΟΔΗΓΟΣ  ΓΟΝΕΑ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που μπορείτε να βρείτε και  στο διαδίκτυο. 
                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου