Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 9 ΜΑΙΟΥ

                                    ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 ΜΑΙΟΥ


Από τα παλιά χρόνια .....
Ο μύθος της Ευρώπης.

Ευρώπη ονομαζόταν η κόρη της Τηλέφασσας ή της Κασσιέπειας και του Φοίνικα, γιου του Αγήνορα ή και του ίδιου του Αγήνορα. Ο έρωτας που ενέπνευσε στον Δία και η αρπαγή της από αυτόν θυμίζουν την ιστορία της Περσεφόνης και του Πλούτωνα ή τη συνάντηση του Οδυσσέα και της Ναυσικάς. Και αυτή έπαιζε με τις συντρόφισσές της και μάζευε άνθη σε θαλερό τοπίο στην ακρογιαλιά της Τύρου ή της Σιδώνας, όπου βασίλευε ο πατέρας της. Εκεί την είδε ο Δίας. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο κάτασπρο ταύρο, με κέρατα σαν μισοφέγγαρο το καθένα, που πήγε και ξάπλωσε στα πόδια του κοριτσιού. Τον φόβο διαδέχθηκε η επιθυμία του κοριτσιού να καθίσει στη ράχη του. Γρήγορος σαν αστραπή, ο ταύρος ανασηκώθηκε και όρμησε στη θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατεβεί αλλά ούτε και κανένας να προλάβει να παρέμβει. Το ζευγάρι συνόδευε πομπή (δελφίνια, Νηρηίδες, Τρίτωνες, Ποσειδώνας) μέχρι την Κρήτη. Αγκιστρωμένη στα κέρατα η Ευρώπη, κατέβηκε από τη ράχη του ζώου στη Γόρτυνα, όπου οι Ώρες ετοίμασαν το νυφικό κρεβάτι στο Δικταίον άντρον, τόπο γέννησης του Δία, ή στη Γόρτυνα, πλάι στον ποταμό Ληθαίο και κάτω από πλατάνια που από τότε δεν έχαναν ποτέ το φύλλωμά τους (δενδρολατρεία) ή στο Ιδαίον άντρο. Τα δώρα του Δία στη νύφη ήταν: ο Τάλος (χάλκινος γίγαντας που προστάτευε την Κρήτη), ένας χρυσός σκύλος (δεν του ξέφευγε κανένα θήραμα), μια φαρέτρα με βέλη που δεν αστοχούσαν. Από την ένωση του ζευγαριού προέκυψαν τρία παιδιά, ο Μίνωας, ο Σαρπηδόνας, ο Ραδάμανθυς.

                                          Στα νεώτερα .....

9 ΜΑΙΟΥ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

Στις 9 Μαΐου 1950 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/21

© SanSimera.gr

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

Στα βιντεάκια που προτείνουμε μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Γηραιά Ήπειρο .Αν θέλετε μπορείτε να συγκεντρώσετε εικόνες από διάσημα μνημεία ή ωραία μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε και να τα φέρετε στο νηπιαγωγείο να τα επεξεργαστούμε. 

 https://youtu.be/mI9kd8K_BjM

Χλωρίδα και πανίδα της Ευρώπης.


https://youtu.be/j1sIEQJjhO0

 Γεωγραφία σύνορα Ευρώπης.


https://youtu.be/NxcG_Tu7WH4

Κράτη και πρωτεύουσες της Ευρώπης.


https://youtu.be/jbL50A0w380 

Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Καλή περιήγηση !!!


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου