Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ .
          <<   ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ . ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ                       ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ  ΤΟΥ                       ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. >>

Αγαπητοί γονείς ,
Το παιδί, όταν πηγαίνει στο νηπιαγωγείο , κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη μάθηση και στη ζωή του. Η κατανόηση και η υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το σπίτι σε ένα οργανωμένο σχολικό περιβάλλον θα επηρεάσει σημαντικά τη στάση του παιδιού απέναντι στο σχολείο. Πριν πάει στο νηπιαγωγείο, οι γονείς ήταν οι πρώτοι του δάσκαλοι και το παιδί έχει μάθει ήδη πολλά χρήσιμα πράγματα.Αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων οι γονείς συνεχίζουν να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί πετυχαίνει στην σχολική του πορεία όταν οι γονείς εκδηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη σχολική του δραστηριότητα.
Όταν το παιδί  αρχίζει το νηπιαγωγείο , συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Από μέλος της οικογένειας γίνεται μέλος μιας ομάδας παιδιών της ηλικίας του και αρχίζει να μαθαίνει να μοιράζεται τα παιχνίδια, τα υλικά και προπάντων την προσοχή των μεγάλων.Το νηπιαγωγείο είναι χώρος όπου τα παιδιά συναντούν ποικιλία γλωσσικών ικανοτήτων,γλωσσών και πολιτισμών. Εδώ συναντά παιδιά με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα μαζί θα αποτελέσουν μέλη μιας μικρής κοινότητας , όπου θα παίζουν και θα μαθαίνουν ταυτόχρονα. Θα ενθαρρυνθούν να δρουν, να πειραματίζονται και να δημιουργούν, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες ,όποτε χρειάζεται, της νηπιαγωγού. Η νηπιαγωγός είναι επικεφαλής της ομάδας . Αυτή εκτιμά τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού.Διαθέτει τις γνώσεις  και χρησιμοποιεί υλικά και τεχνικές που θα βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει νέες εμπειρίες και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος. Εκτιμά το επίπεδο ανάπτυξης  κάθε παιδιού παρατηρώντας και συζητώντας με τους γονείς. Αναγνωρίζει τις κλίσεις, τις αδυναμίες και τα ελλείμματά τους, τα ενδιαφέροντά τους και τις ανάγκες τους.Στη βάση αυτή οι νηπιαγωγοί σχεδιάζουν και οργανώνουν τους τρόπους που θα εργαστούν με τα παιδιά.
Το νηπιαγωγείο στηρίζει την οικογένεια στην ανατροφή του παιδιού. Με τακτική και αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και με συζητήσεις η εκπαιδευτική διαδικασία αναπροσαρμόζεται και εξελίσσεται για την καλύτερη ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. 
Ο ρόλος του νηπιαγωγείου είναι αντισταθμιστικός γιατί όλα τα παιδιά , όταν επισκέπτονται για πρώτη φορά το νηπιαγωγείο , δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ικανότητας . Είναι η περίοδος της απομάκρυνσης από την ασφάλεια της οικογενειακής θαλπωρής και αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη απόπειρα εξωοικογενειακής κοινωνικοποίησης με ταυτόχρονη εισαγωγή στα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα. Σκοπός του νηπιαγωγείου , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το νηπιαγωγείο ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού , θα πρέπει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα.
Να δημιουργεί τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν τη μελλοντική τους μάθηση.Τα παιδιά έχουν διαφορετικές εμπειρίες που εξαρτώνται από τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των νηπιαγωγών στοχεύουν στην κάλυψη μεγαλύτερου φάσματος αναπτυξιακών και μαθησιακών αναγκών των παιδιών και την ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ανάπτυξης και μάθησης των παιδιών.
- Ποιοι είναι οι τομείς ανάπτυξης των παιδιών ?
Σωματική ( γνωρίζω το σώμα  μου)
 Αντιληπτική και αισθητηριακή ( παρατήρηση και επεξεργασία πληροφοριών)
Επικοινωνιακή και γλωσσική ( έκφραση  και ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων )
Γνωστική ( ικανότητα επίλυσης προβλημάτων )
Συναισθηματική ( ικανότητα ένταξης σε κοινωνική ομάδα)
Κοινωνική ( διαμόρφωση ταυτότητας και ρόλος στο κοινωνικό περιβάλλον)
-Πως θα προετοιμάσουν οι γονείς το παιδί τους για μια ομαλή μετάβαση στο νηπιαγωγείο?
Θα ήταν καλό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι γονείς να προετοιμάσουν ψυχολογικά το παιδί μιλώντας του με θετικά λόγια για αυτό.Συζητώντας μαζί του απορίες και αμφιβολίες για το τι θα συναντήσει. Μπορούν να επισκεφτούν το νηπιαγωγείο τις πρώτες μέρες λειτουργίας του , πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
-Η προετοιμασία του παιδιού σχετίζεται με την προετοιμασία των γονέων?
Και οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν . Ενδεχομένως να αγωνιούν και να στεναχωριούνται όταν αφήνουν για πρώτη φορά το παιδί στο σχολικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου. Η συζήτηση με το παιδί είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να εξωτερικευτούν οι φόβοι και οι αγωνίες τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.Μια καλή πρόταση είναι η δημιουργία προγράμματος προετοιμασίας για το νηπιαγωγείο  δηλαδή να ρυθμιστεί η ώρα που θα κοιμάται και θα ξυπνάει το παιδί όταν θα αρχίσει το νηπιαγωγείο αρκετές βδομάδες πριν .
-Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να κερδίσει την αυτονομία του? 
Φροντίζουμε να εξασκούμε το παιδί σε καθημερινές δραστηριότητες όπως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του, να φοράει σωστά τα παπούτσια του, να ανεβάζει φερμουάρ ή να κουμπώνει την μπλούζα του .Επίσης να μπορεί να ανοίγει και να κλείνει την τσάντα  του και το μπωλάκι του φαγητού.
- Χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να πάει το παιδί νηπιαγωγείο? 
Όχι γιατί το περιβάλλον στο νηπιαγωγείο δεν είναι ανταγωνιστικό , αντιθέτως είναι συνεργατικό και προσαρμοσμένο στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των παιδιών.
Οι γονείς είναι καλό να γνωρίζουν ότι μπορεί να παρατηρηθούν στην αρχή  σημάδια παλινδρόμησης στην ανάπτυξη των παιδιών ( κλάματα κατά την ώρα προσέλευσης , γίνονται πιο ευαίσθητα και απαιτητικά)  αλλά αυτό δεν χρειάζεται να τους ανησυχεί γιατί πολύ γρήγορα τα παιδιά επανέρχονται.
 Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και συνέπεια από μέρους των γονέων.
Συνοψίζοντας επισημαίνουμε ότι η οικογένεια παραμένει ο βασικός πυρήνας της ζωής του παιδιού και ο κυριότερος παράγοντας προστασίας του, ο οποίος εκφράζεται ως:
     * οικογενειακή σταθερότητα
     * υιοθέτηση κανόνων
     * σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού
     * ανταπόκριση και αποδοχή της συμπεριφοράς του παιδιού.
Σε επόμενες επιστολές θα αναφερθούμε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και το ρόλο του παιχνιδιού στην ανάπτυξη και μάθηση των παιδιών.
Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση και ευελπιστούμε στην αποδοτικότερη συνεργασία μας στο μέλλον .
                                                                                              Οι Νηπιαγωγοί.

Πηγή των πληροφοριών  (  με διασκευές ) ο  ΟΔΗΓΟΣ  ΓΟΝΕΑ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που μπορείτε να βρείτε και  στο διαδίκτυο. 
                                           

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ.

                                                    ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ...!!!
Ας δούμε τις φωτογραφίες ορισμένων πλασμάτων της θάλασσας και ας γνωρίσουμε κάποια από τα μυστικά τους. Μετά σας προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες αλλά όπως έχουμε πει μπορείτε να φανταστείτε και εσείς πολλά και ξεχωριστά παιχνίδια .
                 ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ : Είναι ο μοναδικός μπαμπάς στον κόσμο που γεννάει μόνος του τα μωρά του.
 Το περίεργο σχήμα του το βοηθάει να καμουφλάρεται ανάμεσα στα φύκια και η στριφογυριστή ουρίτσα του να κρατιέται στα φύκη όταν παρασύρεται από τα δυνατά ρεύματα του νερού.

 ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ : Τα δόντια του είναι ενσωματωμένα στα ούλα του και όχι στο σαγόνι. Μερικοί χάνουν και 30.000 δόντια σε ολόκληρη τη ζωή τους .!!!

ΚΛΟΟΥΝΟΨΑΡΟ :Ζει στους υφάλους και μέσα στις θαλάσσιες ανεμώνες .Είναι τα μόνα ψάρια που δεν ενοχλούνται από το δηλητήριο που βρίσκεται στα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης. !!!

ΑΣΤΑΚΟΣ: Ζει σε καθαρά πελάγη και προτιμά δροσερά νερά. Το είδος του αστακού που ζει στις ελληνικές θάλασσες έχει δύο μεγάλες κεραίες αντί για δαγκάνες και κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση!!!

                                    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: 
Ο κόσμος του βυθού προσφέρεται για πολλά παιχνίδια γνώσης και είναι τόσο αγαπητός στα παιδιά γιατί συνδέεται με το νερό και τη θάλασσα που αγαπούν πολύ.
Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργικής έκφρασης :
*Η συνάντηση με τη γοργόνα .
Κλείνω τα μάτια , κολυμπάω και συναντώ μια γοργόνα ,μου λέει την ιστορία της και την περιγράφω στην οικογένειά μου.
*Ο δρόμος για τη θάλασσα.
 Περπατώ στην παραλία ένα βράδυ και τυχαίνει να βρεθώ την ώρα που τα χελωνάκια μιας καρέττα -καρέττα ψάχνουν το δρόμο τους για τη θάλασσα. Τα εμψυχώνω να συνεχίσουν την προσπάθεια .
*Φτιάχνω το αλφάβητο του βυθού.
* Το ενυδρείο μου .
Αν μπορούσα να αποκτήσω ένα φανταστικό ενυδρείο , ποια ψάρια και θαλασσινά θα έβαζα μέσα?

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
* Ομαδοποιήσεις : Φτιάχνω ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά.
          - ψάρια με περίεργα σχήματα  ( ξιφίες, σφυροκέφαλους καρχαρίες...)
          - θαλασσινά με πανοπλίες ( καβούρια , αστακούς ....)
          - κοφτερά δόντια ( σμέρνες ,καρχαρίες.....)
          - θαλασσινά που ζουν στους υφάλους ....( κλοουνόψαρα, χταπόδια ....)
          - ψάρια από μεγάλα βάθη....
Δημιουργία και έκφραση : 
Φτιάχνω φωτογραφικά άλμπουμ στον υπολογιστή με τη βοήθεια των γονιών μου και ζωγραφίζω ότι μου κάνει εντύπωση.
Δημιουργώ ένα κολάζ με φωτογραφίες από διάφορα ψάρια και θαλασσινά πάνω σε μπλε χαρτόνι. 

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020-2021.

                         
                                                   ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 
Αγαπητοί γονείς ,
σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 26/Ιουνίου και από 8.00 πμ.έως 9.30πμ. θα μπορείτε να προσέρχεστε στο Νηπιαγωγείο για την παραλαβή των αναμνηστικών , των επαίνων και των εργασιών των μικρών μαθητών μας .Μια δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της και θέλουμε να ευχηθούμε στα παιδιά μας Καλή Πρόοδο και να τα διαβεβαιώσουμε ότι θα είναι για πάντα στην καρδιά μας. Δεν θα γίνει μάθημα την ημέρα αυτή .
Επίσης οι αιτήσεις προνηπίων και νηπίων για το σχολικό έτος 2020-2021 έγιναν όλες δεκτές .Οι γονείς των παιδιών που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής ενημερώθηκαν καθώς και όσοι μετεγγράφονται λόγω υπεραριθμίας. Σε ανακοίνωση του Νηπιαγωγείου και σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο θα ενημερωθείτε από Σεπτέμβρη για την ημέρα και ώρα του  αγιασμού.
                                                                                                 
                                                                                                           Η προϊσταμένη. 

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

ΜΕΛΕΤΗ  ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ .
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
Ας γνωρίσουμε ποιοι είναι αυτοί που οργανώθηκαν και ασχολούνται με την προστασία και τη φροντίδα της άγριας ζωής και φύσης στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία WWF με το αρκουδάκι ΠΑΝΤΑ στο λογότυπό της , ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ  με το κεφαλάκι μιας αρκούδας και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ  μια περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και φύσης στην Ελλάδα με σήμα τον αστερισμό της άρκτου.


 Τρεις οργανώσεις που ψάχνοντας θα βρεις βίντεο , φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την καφέ αρκούδα. Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ θα βρεις υλικό  και για τα καταφύγια του λύκου και του ελληνικού ποιμενικού σκύλου .


 Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Μεσογειακός σύλλογος ΜΕDASSET για την σωτηρία της θαλάσσιας χελώνας ενώ ο Σύλλογος ΑΡΙΩΝ είναι ένα ερευνητικό κέντρο Διάσωσης και περίθαλψης δελφινιών και φαλαινών.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με ωραία φωτογραφική συλλογή και πολλές πληροφορίες για τη ζωή και τις δράσεις προστασίας των πουλιών στην Ελλάδα.
Μέσα από το υλικό της ορνιθολογικής μαθαίνουμε για τα προγράμματα προστασίας πουλιών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και μπορούμε να παρακολουθήσουμε βιότοπους και υγροβιότοπους που ζουν και αναπτύσσονται. 
* Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα και το πρόγραμμα που δείχνει που είναι τώρα.
* Η ζωή του Ασπροπάρη ζωντανά από κάμερα. 
Αναζητήστε φωτογραφικό υλικό από ταξιδιάρικα πουλιά όπως οι πελεκάνοι που εικονίζονται παρακάτω και φτιάξτε άλμπουμ με εικόνες πουλιών και ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή και  προγραμματίστε επισκέψεις στα καταφύγιά τους ή τους υγροβιότοπους που διαχειμάζουν.



Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
                               ΤΑ ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .
Πολύ συχνά οι ανθρώπινες δραστηριότητες απειλούν τη ζωή αγρίων ζώων στη γη. Διάφορα οικοσυστήματα αλλοιώνονται και μαζί με τις φυσικές καταστροφές οδηγούν πολλά ζώα σε εξαφάνιση. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες αλλά  ας γνωρίσουμε μερικά είδη ζώων που απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες μας έρχονται από οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν αυτά τα ζώα αλλά και το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να μεγαλώσουν.
* Παρατηρήστε με τα παιδιά τις παρακάτω εικόνες και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για αυτά και την ανάπτυξή τους στο οικοσύστημα που ζει το καθένα .
*Ζωγραφίστε ότι σας εντυπωσιάζει και στείλτε μας τις ζωγραφιές στο mail του σχολείου.
*Στην πλατφόρμα ΑΙΣΩΠΟΣ  και το πρόγραμμα ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ θα βρείτε πολλά  ψηφιακά παιχνίδια με τα ζώα αυτά που μπορείτε να παίξετε στον υπολογιστή σας ,όπως  ένα διαδραστικό βίντεο με την ιστορία της Καλλιστώ Καστρησίου << Που πας χελωνάκι ?>> .
     Στο   οικοσύστημα του δάσους :                   ΑΡΚΟΥΔΑ 


ΛΥΚΟΣ

     Αναζητήστε σε παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου το πρόγραμμα << Λύκε λύκε είσαι εδώ ?>>
Θυμηθείτε παραμύθια που ο λύκος πρωταγωνιστεί και τα νεότερα που ο ρόλος του έχει αλλάξει .                                                 
        Στο  οικοσύστημα των ποταμών :             ΒΙΔΡΑ 
                                                                    ΒΙΔΡΑ
                                                          ΒΑΣΙΛΑΕΤΟΣ
                                                   
                                                                            ΛΥΓΚΑΣ

                                                               
                                                                  ΖΑΡΚΑΔΙ 
                                                                        ΕΛΑΦΙΑ 

                  Στη θάλασσα:                                                     ΦΩΚΙΑ

                                                       ΧΕΛΩΝΑ  ΚΑΡΕΤΤΑ ΚΑΡΕΤΤΑ 
                                               ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Σε επόμενη ανάρτηση θα γνωρίσουμε τις οργανώσεις που τα προστατεύουν και φροντίζουν για τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων γι αυτά.